Frågor och svar

Viktigt

Dessa svärd är riktiga vapen och måste hanteras med respekt och omdöme! Om du vill prova på känslan av att svinga ett svärd i stil med medeltida strider, tänk på att det lätt kan slinta ur handen och vålla stora skador.

Slå inte ditt svärd mot ett annat i stil med filmdueller. Det finns speciella svärd för dylikt användande, men dom skiljer sig från riktiga vapen. För att klara sådan misshandel som att hugga två svärd egg mot egg är dom kraftigare byggda och har flera millimeter platta eggar. Våra svärd är riktiga vapen, byggda för strid på traditionellt sätt, där man så långt man kunde undvek att parera hugg med svärdet, och om så krävdes då med flatsidan av klingan.

Träna inte huggteknik på träd eller kraftiga grenar. Framtunga verktyg som yxor och machetes är byggda för att klara av den sortens aktivitet, men ett svärd kommer att vridas eller böjas. Det ska poängteras att japanerna använde tjocka bamburör vid huggövningar med Katana, men bambu har inte samma tuffa fiberstruktur som trä. För en Samuraj hade det varit otänkbart att hugga sin Katana i ett träd. Vi rekommenderar nybörjare att använda sig av ihoprullade vassmattor.

Återkommande frågor

1. Är svärden skarpslipade?

Svar: Ja, alla svärd är fullt skarpslipade, om inget annat anges i beskrivningen för svärdet.2. Kan man använda svärden till huggövningar/tameshigiri?

Svar: Ja, alla skarpslipade svärd kan användas till huggövningar/tameshigiri. Se ovan för rekommenderade mål för huggövningar.3. Har ni någon butik där man kan få titta närmare på produkterna?

Svar: Nej, för tillfället har vi ingen butik. Vi planerar att öppna en butik i Malmköping under 2016, men för närvarande är enda sättet att få se produkterna närmare att ringa oss och komma överens om ett besök.4. Vad är det för stål i svärden?

Svar: Härdat kolstål, "fjäderstål", om inget annat anges.5. Hur underhåller man ett svärd?

Svar: Svärden är smidda i kolhaltigt stål och kommer att rosta utan underhåll. Alla metalldelar ska vara täckta av ett tunt lager olja eller silikonspray.

CRC 5-56 duger förträffligt till både rengöring och insmörjning. Lädergrepp behandlas lämpligen med en neutral skokräm eller fiskarsmorning.

Lämna aldrig fingeravtryck på klingan - fettet innehåller både salter och syror, som etsar sig fast på mindre än ett dygn. Torka av klingan, och olja gärna in den.

Förvara inte svärdet i en läderskida, i synnerhet efter att du varit utomhus och väderleken varit fuktig. Hantera svärdet med respekt. Låt det inte ligga på tältgolv eller liknande, utan förvara det inoljat i en kista eller insvept i tyg.

Vad gäller svärdsknappen och parerstången kan man antingen hålla efter den vanligtvis mycket lätta ytkorrosionen, eller så kan man låta den vara och låta metallen mörkna.6. Finns det någon garanti på era produkter?

Svar: Det är mycket svårt att lämna någon form av hållbarhetsgaranti på denna kategori av produkter. Inget svärd är oförstörbart och vid mycket tuff användning krävs stort kunnande av svärdsmannen, men vid uppenbara produktionsfel kommer Gavelins Sword att ersätta den defekta produkten.7. Vad är dom gällande lagarna i fråga om innehav av svärd?

Svar: Svärd går under knivlagen. Det finns inga speciella krav för köp och innehav av svärd. Däremot säljer inte Gavelins Sword skarpslipade svärd till minderåriga utan målsmans tillåtelse.